Att tänka på angående träning och kost

Att träna är ett fantastiskt sätt att främja sin egen hälsa och är något vi alla borde göra i någon utsträckning. Men träningen är bara en del av detta pussel. En annan minst lika viktig är kost. Och om du lägger ned stor tid på din träning är det också viktigt att du tar en närmare titt på din kost.

När du först kommer igång med träning är den och kosten på sätt och vis två olika sätt att förbättra din hälsa. Men ju mer du tränar och ju bättre du vill prestera, desto viktigare roll kommer också kosten att spela.

Att anpassa kosten efter målen du har med din träning, men också hur vältränad du redan är, kan vara ett mycket effektivt sätt att göra detta upplägg. Utan en bra plan för kosten kan du lätt gå minste om några av de positiva effekterna av din träning.

Samtidigt är det ju viktigt att tänka på att vi alla är olika. Om du exempelvis tränar löpning och helt kopierar någon annan löpares kostschema du fått tag på, är det inte nödvändigtvis det bästa sättet att anpassa din kost. I grova drag kan du säkert hitta bra information i den, men till viss del kommer du behöva göra en del förändringar för att det ska fungera så bra som möjligt för dig.

Och om du då även har en eller annan matallergi blir det ju mer jobb att hitta bra substitut för olika saker. Om du exempelvis inte kan äta fisk löper du risken att få i dig för lite av näringsämnen som omega-3. I sådana fall kan du behöva komplettera med andra medel.

Att vara medveten om dina egna förutsättningar och lägga ned lite tid och energi i att ta reda på vad som fungerar för dig är mer eller mindre vad detta handlar om. Du kan absolut få hjälp från kunniga personer inom kost och träning. Men var alltid noga med varifrån tipset kommer och till vem det är riktat. Du som precis kommit igång med träningen kommer inte gynnas av att äta som en elitidrottare till exempel.