Att hitta orken

Ibland kan vi känna oss orkeslösa utan att vi har en diagnostiserad sjukdom. Vi behöver inte känner oss förkylda eller sjuk i traditionell mening utan vi kanske bara har svårt att hitta orken till att göra något. Det kan finnas mängder med orsaker till att man känner sig hängig och vi kan inte komma med några mirakelkurer men vi kan ge lite allmänna tips på vad du kan göra för att få mer ork.

Frisk luft och rörelse är en bra medicin

Känner du dig allmänt hängig och har dåligt med ork så kan frisk luft och motion vara en hjälp på vägen mot mer ork. Det är ofta ett råd som är svårt att ta till sig när man känner sig hängig och orkeslös. Det kan kännas bakvänt att göra av med energi när man redan saknar den. Men endorfinerna som frigörs vid motion kommer att ge positiva effekter som överväger energiförbrukningen. Om du dessutom rör på dig utomhus så får du frisk luft och dagsljus som ger dig energi samtidigt som det kommer hjälpa dig att sova bättre vilket gör att man blir mer utvilad. Sömn är en viktig ingrediens i våra liv och sover vi inte bra så kommer kroppen tillslut att säga att nu orkar jag inte. Om du vill försöka komma ut och promenera så kan en ljusbok vara ett bra sätt att pigga upp promenaden. Berättelserna tar bort fokuset från motståndet och promenaden blir en bi faktor.

Extra tillskott på vitamin

En annan orsak till orkeslöshet kan vara att man har brist på vitaminer eller mineraler och kan behöva få i sig extra av något just nu för att få upp orken. Det är mycket som hänger ihop i våra kroppar så om något fattas oss så måste vi få i oss det så därför är det viktigt att ha koll på vad man äter och hur man rör sig. I norden är D-vitamin något som många av oss lider brist på. Enklast får vi i oss detta av solljuset, men det är inte lätt när soltimmarna är få under halva året. Då kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Vi vet att det är inte lätt att få balans på detta, men om man börjar i små steg så är man på väg i rätt riktning.

Om du inte upplever någon förbättring av egenvård med frisk luft, motion och kosttillskott så kontakta din vårdcentral för att boka en tid för undersökning. Det kan vara skönt att få konstatera om det är något som sjukvården kan hjälpa dig med att hitta någon lösning så du hittar tillbaka till ditt gamla jag och få orken tillbaka.