Kickstarta din träning

Sommaren är här och det är skönare än någonsin att ge sig ut i skog och mark. Detta ger också fantastiska möjligheter att börja träna. Träna är ju helst något man ska göra året om men nog är det lättare att köra igång i plusgrader snarare än minusgrader. Just det vackra vädret är en stor anledning att börja träna på sommaren. Se det som en bra anledning att ta sig ut i naturen. Att ta en löprunda på en solig lördagsmorgon kan ibland vara en nästan religiös upplevelse och du kan ladda batterierna inför kvällens grillfest eller utekväll.

Vintertid så gäller det att du värmer upp ordentligt innan du ger dig ut på en löprunda eller tränar på ett gym, kroppen kan vara kall då man kommer till gymmet och behöver värmas upp ordentligt så man inte skadar sig på grund av detta. Se bara till att inte gå ut för hårt. Du kan lätt bli skadad om du går ut för hårt och då blir träningen lidande. Om olyckan redan varit framme är det viktigt att ta tag i problemet så fort som möjligt så du inte förvärrar något.

Alldeles för många tränar trots att de är skadade med ytterligare skador och smärta som följd. När du väl är skadefri är det dags att ta nästa steg. Kontinuitet. Många går ut för hårt när man ska börja träna och tröttnar då fort då det blir för påfrestande. Börja därför på en lagom nivå och se till att hitta en träningsform som du tycker är rolig. Uppvärmning och stretching är viktigt oavsett om du varit skadad eller inte, Om kroppen får upp värmen innan man börjar belasta den med träning så minimeras riskerna för skador. Man kan säga att man förbereder kroppen på vad som komma skall.

Är du nybörjare och inte tränat så mycket kan det vara viktigt att göra rätt redan från början. Går du på gym så kan du få hjälp med träningsprogram. Tränar du hemma och själv så kan det vara bra att kolla upp och skapa ett program som passar dig som nybörjare. Kanske har du några vänner som du kan få med dig på en löprunda eller gympass. Ni kan då motivera varandra och det blir lättare att släpa sig ur sängen om man redan stämt träff med någon. Det är då inte bara sig själv man sviker om man stannar hemma. Din kompis kommer bli förbannad! Lycka till med träningen!